Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Geert Joris wordt algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie

Geert Joris wordt algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie

De Vlaming Geert Joris wordt de nieuwe algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie. Dat maakte het Comité van Ministers vandaag bekend tijdens een persconferentie in de Nederlandse ambassade in Brussel.

De algemeen secretaris geeft leiding aan het Algemeen Secretariaat in Den Haag en is het eerste aanspreekpunt voor de vier Taalunieministers. De komende jaren zal Geert Joris samen met hen vorm geven aan het Meerjarenbeleidsplan 2013-2017, dat begin november werd gepubliceerd.

In 2011 raakte Joris nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de Taalunie toen hij als lid van een visitatiecommissie het functioneren van het Algemeen Secretariaat beoordeelde.

Joris is directeur van Boek.be, de brancheorganisatie van boekverkopers, uitgevers en importeurs, en daarmee het gezicht van het Vlaamse boekenvak. Boek.be organiseert onder meer de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen.

Joris wordt de opvolger van de Nederlandse Linde van den Bosch die eerder dit jaar overstapte naar de Nederlandse Inspectie van het Onderwijs. Het mandaat van algemeen secretaris duurt vier jaar en kan eenmaal met nog eens vier jaar worden verlengd.

Pascal Smet, voorzitter van het Comité van Ministers: “De Taalunie staat voor enkele cruciale jaren, niet het minst om in budgettair moeilijke tijden aan te tonen waarom we jaarlijks 11 miljoen euro samenbrengen voor ons gemeenschappelijke taalbeleid. De Taalunie heeft ook ambitie. Daarom zijn we via een oproep en een uitgebreide wervingsprocedure gericht op zoek gegaan naar een gedreven manager. Wij, als Comité van Ministers, zien in Geert Joris de man met de ervaring, de expertise en de kunde om het uitgestippelde beleid te realiseren en nieuwe kansen te verzilveren. We kozen bewust voor iemand die het maatschappelijke debat niet schuwt omdat we geloven dat dit de positie van onze taal verstevigt.”

Jet Bussemaker, Nederlands lid van het Comité van Ministers: ”Nederland is zeer tevreden met de keuze voor Geert Joris. De werkterreinen van de Taalunie zijn niet nieuw voor hem, gezien zijn ruime ervaring in het boekenvak. We verwachten dat Joris de verdere ontwikkeling van de Taalunie sterk zal bevorderen.’’

Geert Joris, nieuwe algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie: “In eerste instantie wil ik de Taalunie beter op de kaart zetten en de maatschappelijke relevantie van de organisatie beter laten doordringen in die geledingen waarin de Taalunie actief is. Ze een beetje sexyer maken als het ware. De Taalunie is een bijzonder én belangrijk instituut, maar te weinig mensen en organisaties zijn zich daarvan bewust. Door de partnerships en wisselwerkingen te versterken, zullen we ook beter in staat zijn om het Meerjarenbeleidsplan 2013-2017 te realiseren.”

Geert Joris (1960) studeerde Moraalwetenschap aan de Universiteit Gent en volgde managementopleidingen aan de Vlerick Business School. Van 1988 tot 1999 was hij actief in de grafische sector en in 1998 stond hij samen met enkele vennoten aan de wieg van een e-learningbedrijf. Tussen 2003 en 2005 werkte hij als interimmanager. De voorbije zeven jaar was hij directeur van Boek.be. Vanaf 2013 zal hij zijn ervaring ten dienste stellen van de Nederlandse Taalunie.

De Nederlandse Taalunie is de verdragsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samen beleid voeren op het gebied van de Nederlandse taal. Het Comité van Ministers bestaat uit Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel (voorzitter), Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Jet Bussemaker, Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Sander Dekker, Nederlands staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Source : Nederlandse Taalunie

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article