6 Novembre 2013
COMMUNIQUE NETWERK "INITIATIEF VAN HET NEDERLANDS"
Het netwerk "Initiatief voor het Nederlands" heeft met grote verbazing vernomen dat de Universiteit Littoral-Côte d'Opale in Duinkerke beslist heeft de lessen Nederlands in licentie (bachelor cursus) LEA (Langues étrangères appliquées) af te schaffen vanaf september 2014.
Deze beslissing geldt eveneens voor het Duits, dat deel uitmaakt van dezelfde cursus.
Men kan begrijpen dat deze beslissing genomen werd voor louter economische redenen. Dit is echter minder het geval wanneer men rekening houdt met de belangrijke plaats die het Nederlands inneemt in de regio van Duinkerke, Frans-Vlaanderen en Nord-Pas-de-Calais.
Zowel onze streek als bovengenoemd territorium hebben nood aan een economische herstructurering en een duidelijk beleid van kwalificatie. Meertaligheid betekent een onmiskenbare troef voor de toekomstige werkzoekenden. Dit alles moet ook bijdragen tot een aantrekkelijk imago van de streek.
Laat ons ook niet vergeten dat zowel Duinkerke als de omstreken van de Opaalkust een grensoverschrijdende samenwerking hebben gesloten met onze Belgische buren : de taal van de buur aanleren is niet alleen een blijk van respect en erkenning. Het is ook een manier om elkaar beter te leren kennen en natuurlijk ook te begrijpen.
Het belang van de Nederlands taal in onze streek
Nederlands wordt gesproken door 23 miljoen inwoners en is de voertaal van twee landen, die zwaar doorwegen op economisch vlak; Nederland, België en Luxemburg, deel van de Benelux (80 % Nederlandstaligen), beschikken over een Bruto Binnenlands Product (BBP) dat nagenoeg overeenstemt met het BBP van Spanje of het huidige Rusland. De Benelux is bovendien de belangrijkste economische partner van de streek Nord-Pas-de-Calais (25 % van de handel) en staat op de tweede rij (13%) wat het handelsverkeer betreft met Frankrijk (13%), juist na Duitsland (15%). Spanje bevindt zich slechts op de vierde plaats, na Italië (staat onderaan de tabel op regionaal gebied). Daarnaast zijn de Benelux-landen de voornaamste toeristen in Frankrijk.
Nederlands is de taal van 2 Europese landen die hun specifieke knowhow, creatieve vaardigheid en innovatievermogen hoog in de vaandel dragen : ontwerp, design, architectuur, urbanisme, entrepreneurship, stedelijke mobiliteit, scheepvaart- haven- en kustwaterbouwkunde, scheepvaart, risk management van marine onderdompeling, maar ook : literatuur, dansen, filmindustrie, mode, schilderkunst, muziek...
wie in één van deze domeinen wil werken heeft er dus alle baat bij Nederlands te kennen. Engels spreken is natuurlijk goed, maar lang niet voldoende. Nederlands is een bijkomende waarde in sectoren als technologische en commerciële beveiliging, onderzoek en ontwikkeling, samenwerking, export of ook nog mobiliteit voor werk. De kwaliteit van het onderwijs- en onderzoeksysteem in Nederland en België zijn wereldwijd erkend en bewezen via regelmatig ingestelde onderzoeken door PISA en "Adult Skills" van de OESO.
De grens van de Nederlandse taal overschrijden gunt ons ook het plezier samen te genieten van eenzelfde “art de vivre” : gezellig samenleven, urbanisme, architectuur, gastronomie, schilderkunst, folklore... Het Nederlands en het Vlaamse dialect zijn beiden geboren, gesproken en geschreven in onze streek. Het gaat dus echt niet om een “vreemde” taal.
Deze beslissing moet dus volledig herzien worden
Het netwerk verzoekt de universitaire overheid deze betreurenswaardige beslissing te herroepen en zodanig talrijke nefaste gevolgen voor de cultuur, de economische ontwikkeling, de aantrek voor de streek en de werkgelegenheid voor toekomstige afgestudeerden voor te komen.
Wij vragen de opheffing van de beslissing het onderwijs van het Nederlands te beëindigen en wensen dat zo snel mogelijk een overleg ingesteld wordt met alle belanghebbende instanties: de universiteiten Littoral-Côte d'Opale en Charles de Gaulle-Lille 3, het Rectoraat, de Academische inspectieraad, EGTS West-Vlaanderen-Vlaanderen-Duinkerken-Opaalkust, EGTS Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai, VOKA, UNIZO, Frans-Belgische Kamer Van Koophandel, Kamer van Koophandel Opaalkust- Noord-Frankrijk, de regionale gemeenschappen en ons netwerk “Initiatief voor het Nederlands”. Het onderwijs van de taal van onze nabije buren en de ontwikkeling ervan moet in gemeenschappelijk overleg besproken worden. Daar moet nu aan gewerkt worden.
Vertaling door H.D.
Het netwerk “Initiatief voor het Nederlands” verenigt docenten-onderzoekers, leerkrachten, taaltrainers Nederlands en ook personen afkomstig zowel uit de economische en culturele wereld als het maatschappelijk middenveld. De doelstelling van het netwerk is het aanleren van de Nederlandse taal te bevorderen en ook de cultuur en knowhow van Nederlandstalige landen in het licht te stellen. Het netwerk “Initiatief voor het Nederlands” breidt haar acties uit over twee landen en drie regio’s: Lille Metropool, Frans-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Wallonie picarde. Contact : amisduneerlandais@voila.fr