Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Dictée du néerlandais - version 2014

Dictée du néerlandais - version 2014

Ce samedi 13 décembre a eu lieu la dictée du néerlandais à laquelle une quarantaine de personnes participaient. De nombreux prix ont été remis à l'issue de la correction par la section du Orde van den Prince de Aarschot, le Consul Général de Belgique, Monsieur Cuvelier et le Consul Honoraire des Pays-Bas, Monsieur Buffin. Le premier prix était un week-end tout compris à Aarschot dans un hôtel installé dans un ancien moulin à eau. Il faut sans doute y voir un lien avec le titre de la dictée Rivieren. En voici le texte:

Een rivier, wat is dat? Dat is water. Het is zoet water, geen zout water. Zout water is er in de zee. En een rivier is water dat loopt naar de zee. Als het in de winter zeer koud is, zoals in december of in januari, soms ook februari, is het geen water, maar ijs. Dan kunnen de boten niet meer varen. Maar het komt niet zo vaak voor.
Er zijn bijna overal rivieren, natuurlijk ook in Vlaanderen en Nederland. Deze rivieren zijn
belangrijk voor de economie en voor het toerisme. Soms vormt een rivier ook een grens, zoals tussen Frankrijk en Duitsland, maar ook tussen Wervik linkeroever en Wervik rechteroever.
Sommige rivieren lopen ook van land tot land. De Maas komt van Frankrijk, doorstroomt België en Nederland tot in Rotterdam. Rotterdam is een zeer grote haven, het is de grootste haven van Europa.
********************

partie supplémentaire pour le niveau 2:


Als je de kaart bekijkt, zie je dat veel rivieren bij ons eerst naar het noorden stromen en daarna naar het westen. Het is raar. Hoe komt dat? Hoogstwaarschijnlijk door het reliëf. In ieder geval is het typisch voor beide landen.
De Rijn is een belangrijke rivier voor de hele Nederlandse economie. Zonder Rijn was de
Nederlandse economie heel anders. In Nederland splitst zich de Rijn en er zijn twee armen: de Lek en de Waal. Alle goederen kunnen over het water worden vervoerd, van Zwitserland tot in Rotterdam.
In België is de Schelde belangrijk, want zonder Schelde bestond Antwerpen niet. Antwerpen is niet alleen een haven, het is ook een strategisch punt. Denk maar aan de Spaanse bezetting van 1585, een symbolische datum voor de scheiding van Noord en Zuid

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article