Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Inburgeraars volgen gemiddeld 28 maanden cursussen Nederlands

Inburgeraars volgen gemiddeld 28 maanden cursussen Nederlands

Inburgeraars volgen gemiddeld gedurende 28 maanden cursussen Nederlands. Dat blijkt uit een bevraging van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) bij 101.092 inburgeraars die zich tussen 2007 en 2012 in Vlaanderen vestigden. De bevraging kadert in het onderzoeksconsortium Steunpunt Inburgering en Integratie (SIenI).

Een inburgeringstraject is bedoeld voor vreemdelingen die zich in Vlaanderen of Brussel komen vestigen en omvat onder andere een cursus Nederlands als tweede taal (NT2). Laaggeschoolden of "traaglerenden" worden voor deze cursus doorverwezen naar een centrum voor basiseducatie (CBE), hogergeschoolden of "snellerenden" naar een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO).

Inburgeraars die een taaltraject starten, volgen gemiddeld gedurende 28 maanden lessen Nederlands. Bij trager lerende cursisten is dat gemiddeld 32 maanden, bij cursisten in een CVO 27 maanden. Opvallend is dat heel wat cursisten (39 pct) al Nederlands beginnen te leren voor ze aan hun inburgeringstraject beginnen. Daartegenover staat dat 20 procent van de inburgeraars niet start met een taaltraject.

Binnen het inburgeringstraject zijn de meeste inburgeraars verplicht om cursussen te volgen op niveau 1.1. Een nieuw decreet verhoogt dat verplichte niveau van 1.1 naar 1.2. Die twee cursussen samen worden het "overlevingsniveau" genoemd. Bij het CVO geraakt 57 procent van de cursisten verder dan dat overlevingsniveau. De traag lerende cursisten blijven daarentegen vaak hangen en slechts 16,1 procent stroomt door naar hogere taalniveaus.

Bron : Het Laaste Nieuws, 26.11.13.

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article