Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Waarom is het Nederlands niet uitgegroeid tot een wereldtaal?

Waarom is het Nederlands niet uitgegroeid tot een wereldtaal?

Het Nederlands staat op plek 48 van de ranglijst meest gesproken talen. Twintig miljoen mensen zijn thuis in de Nederlandse taal. Nu hebben wij maar een klein taalgebied en is het ook niet verwonderlijk dat China met de grootste bevolking ter wereld de lijst aanvoert. Maar die wetenschap geldt niet voor het Engels, het Frans en het Portugees. Professor De Swaan laat in dit college zien hoe deze talen het in tegenstelling tot de Nederlandse taal tot wereldtaal hebben geschopt.

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1806714/2014/03/06/Waarom-is-het-Nederlands-niet-uitgegroeid-tot-een-wereldtaal.dhtml

Abram de Swaan (1942) is universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam sinds 2001 en vanaf 2007 emeritus. Hij was hoogleraar sociologie van 1973-2001. De Swaan was mede-oprichter en directeur van de Amsterdamse School voor Sociaalweten-schappelijk Onderzoek (1987-1997) en daarna voorzitter (tot 2007). Hij debuteerde in 1968 met Amerika in termijnen; een ademloos verslag uit de USA en promoveerde in 1973 cum laude op Coalition theories and cabinet formations.
De Swaan volgde de opleiding aan het Psychoanalytisch Instituut in Amsterdam en praktiseerde als psychonanalytisch psychotherapeut van 1973 tot 1984.
Van 1969 tot 1991 was hij redacteur van het algemeen cultureel maandblad De Gids. Hij maakte met Paul van den Bos een reeks tv-documentaires en reportages over popmuziek (van John Lennon en James Brown tot Tina Turner). In 1971 verscheen een tv-film en een boek onder de titel: Een boterham met tevredenheid; gesprekken met fabrieksarbeiders. Met anderen schreef hij een studie naar De opkomst van het psychotherapeutisch bedrijf en Het spreekuur als opgave (1979). De publikatie van een studie naar de omgang met angstgevoelens in het kankerziekenhuis werd verboden (1979). In 1982 kwam de opstellenbundel De mens is de mens een zorg uit. In 1989 verscheen Zorg en de staat; welzijn, onderwijs, gezondheidszorg in Europa en de Verenigde Staten in de Nieuwe Tijd, dat in vier talen vertaald werd.
De Swaan schreef voor NRC/Handelsblad jarenlang wekelijks korte stukken die in een drietal bundels zijn verzameld. In 1991 verschenen opnieuw gebundelde opstellen onder de titel Perron Nederland. In 1996 publiceerde hij De mensenmaatschappij, een inleiding, die vertaald werd in het Engels, Deens en Zweeds . In 1999 verscheen een bloemlezing uit zijn publikaties: De draagbare De Swaan (red. J. Heilbron en G. De Vries),. Zijn meest recente publikatie is Words of the world; the global language system, 2001, Woorden van de wereld; het mondiale talenstelsel, 2002, vertaald in het Hongaars en Chinees ). Gelijktijdig verscheen een speciaal nummer van De Gids: ‘De woorden van de Swaan''. In 2003 hield Abram de Swaan de Huizinga-lezing: Moord en de staat; over identificatie, desidentificatie en massale vernietiging (2003). Bij zijn afscheid in 2007 verscheen een liber amicoricum, Grenzeloos nieuwsgierig en een bundel opstellen over massaal geweld, Bakens in niemandsland. In 2008 werd een herziene editie van De draagbare De Swaan gepubliceerd.
De Swaan was gasthoogleraar bij de New School for Social Research, Cornell University en Columbia University, bij Paris I-Sorbonne, de École des Hautes Études en Sciences Sociales, hij was Europese Unie hoogleraar in Budapest en bezette in 1998 de Europese leerstoel aan het Collège de France. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen en van de Academia Europaea (Londen).
Van 2004 tot 2011 was hij Directeur van de Academia Europea de Yuste (Spanje). In de herfst van 2007 doceerde hij als Senior Fulbright Fellow aan de Columbia University over Massaal geweld. In april 2008 werd De Swaan een honoraire 1e dan in kyokushinkai karate verleend. In mei 2008 ontving hij de P.C Hooftprijs voor zijn essays.
De Swaan was gehuwd met Ellen Louise Ombre van 1973 tot 2002. Zij hebben een zoon, Meik (1974).

Meer info: http://deswaan.com/

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article