Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Actie tegen onverstaanbare Vlaamse "tussentaal" op televisie

Actie tegen onverstaanbare Vlaamse "tussentaal" op televisie

"Mijne vriend, gade gij mee?" Aan dat soort zinnetjes, dat je op de Vlaamse televisie steeds vaker kunt horen, kan emeritus hoogleraar Stijn Verrept zich behoorlijk ergeren. "Men laat de norm van het Standaardnederlands los", zegt hij. "De afstand tussen het taalgebruik in Nederland en in Vlaanderen dreigt zo toe te nemen."

Verrept verenigde zich met twintig gelijkgezinden - achttien Vlamingen, twee Nederlanders - in de Actiegroep Nederlands, en lanceerde eind december een petitie. Ze roepen de politiek, de media en het onderwijs op het Standaardnederlands te versterken, en de taaleenheid tussen Nederland en Vlaanderen te bevorderen. De petitie is intussen 2.400 keer ondertekend.

"Het niveau van het Nederlands in Vlaanderen is aan het afkalven", zegt Verrept, die in Antwerpen en Eindhoven zakelijke communicatie doceerde. "Dat is een bedreiging, want zo krijgen mensen niet langer de kans correct Nederlands te leren." De petitie wordt gesteund door schrijvers als Geert van Istendael, Benno Barnard en Stefan Hertmans.

Het taalgebruik in Vlaanderen is het afgelopen decennium ontegenzeggelijk veranderd. Sprak een tv-presentator of leerkracht in de jaren tachtig nog onberispelijk 'Algemeen Beschaafd Nederlands', zoals dat toen heette, tegenwoordig gaat het er bij velen heel wat losser aan toe.

Lees meer http://www.volkskrant.nl

Lees ook http://www.knack.be

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article