Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Echange Erasmus

Echange Erasmus

David termine en ce moment son échange Erasmus à Utrecht. Heureusement, il fait des études de littérature néerlandaise ce qui lui permet de suivre des cours en néerlandais et non en anglais. Il écrit ce "rapport d'étonnement":

Ik begin al mijn derde week aan de Universiteit Utrecht en in die tijd heb ik al een paar verschillen tussen het Franse universitaire systeem en het Nederlandse.

Ten eerste, het niveau. Ik wist wel, of mij werd tenminste gezegd, dat hier het niveau anders was, en ik moet toevoegen dat het klopt. Het is niet ongelooflijk moeilijk maar gewoon anders. En niet alleen het niveau, maar ook het systeem, hier zitten is een beetje om in een andere wereld te studeren.

In Frankrijk wordt het universitaire jaar in 2 semesters gedeeld. Hier bestaat dit principe ook maar de semesters worden nog eens in twee gedeeld, in blokken. Je hebt dus 2 blokken per semester, dus 4 per jaar. En in elke blok heb je maar twee vakken te volgen die je kan kiezen! Ik ben in Frankrijk gewend om gewoon de lessen te volgen omdat ik deze moet volgen. In Nederland, of tenminste hier in Utrecht heb je een paar colleges die verplicht zijn en de rest kan je kiezen. Dat zijn geen keuzevakjes, het zijn belangrijke colleges die veel werk van je eisen, maar die je toch kan kiezen. Ik heb dus hier, zoals gezegd, 2 vakken voor mijn eerste blok, het kan wel weinig lijken maar dat is ook niet zo. In Frankrijk heb je per vak 2 à 3 uur maximaal maar een heleboel vakken. Hier heb je er maar twee, toch die zijn van 6 uur elk en je hebt wel huiswerk. In Rijsel heb ik ook dingen te doen, maar hier heb ik echt weinig tijd om andere dingen te doen. In een standaardweek moet ik wel 50 pagina’s generatieve taalkunde lezen (mijn hoofdvak) en een paar opdrachten inleveren voor dit vak. Voor mijn ander vak, heb ik ook zo’n 50 pagina’s te lezen maar dit keer in het Engels over Nederland. Best interessant, maar best wel veel werk! Wat ook gek is, of tenminste wat me verbaasde me, is dat iedereen zijn huiswerk doet. Oké dat is het begin van het jaar en misschien gaat het veranderen maar toch, tot nu toe, doet iedereen het wel! En voor het eerste college – in het begin van het jaar was het nog niet echt - moesten wij al 20 pagina’s lezen. Eens dat ik het heb gehoord (een beetje laat maar dat is een ander verhaal) ben ik gewoon naar de bibliotheek geweest om het boek te halen, maar het was er niet, of beter gezegd, er was er maar één exemplaar. Het boek moet je wel kopen en nog een keer, iedereen doet het. Het kost 35€? En dan, het is verplicht, dus voor een gewone Nederlander, niks aan de hand, je gaat het maar kopen, en niemand klaagt. Echt apart…

Maar ook ín de les is het anders. Terwijl je in Frankrijk eraan gewend bent achterhoofden te zien want iedereen is op een rij, hier zie je iedereen want de klas is in U. En ja, het verandert wel de dingen, je kent het gezicht van 30 studenten, niet van 2 en een half… En de bieb, ook anders, later geopend…Het is nu 21:07 waar ik deze tekst typ en ik zit in de bibliotheek. Inderdaad die gaat dicht om half elf voor te openen morgen opnieuw om 8uur, en dat van zondag tot vrijdag. (Zaterdag is even anders, alleen van 8 tot 18…). Toch daarover is er iets dat ik niet begrijp. In mijn les, heb ik een Nederlandse concept ontdekt, “Samen leven apart” iedereen woont samen maar in verschillende groepen. Je woont met iedereen, maar je leven is echt anders. Terwijl aan Lille 3 heeft elke groep zijn bibliotheekje (Germaanse talen, Engels, Spaans, etc.), hier is iedereen samen, onder dezelfde dak.

Hier is nu eenmaal alles anders, dat is wel wat ik kan zeggen in mijn eerste opdracht na een paar weken, al. En over het universitaire niveau zou ik zo concluderen, hier zelfs als het slot niet makkelijk is te openen, word je toch de goede sleutels gegeven om te kunnen slagen…

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article