Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Pascal Smet wil alle leerlingen testen op kennis van Nederlands

Pascal Smet wil alle leerlingen testen op kennis van Nederlands

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) wil het Nederlands testen van alle kleuters die naar het eerste leerjaar gaan. Ook de taalvaardigheid van leerlingen in het eerste middelbaar wordt gescreend, zo staat in de Coreliokranten.

Om de taalachterstand bij Vlaamse leerlingen weg te werken, wil Pascal Smet zo snel mogelijk zicht krijgen op hun niveau. Daarom voert hij twee momenten in die screenen naar de kennis en vaardigheid van het Nederlands. De eerste keer wanneer kleuters naar het eerste leerjaar gaan. Een tweede keer bij de overgang van het lager onderwijs naar het secundair.

Iedereen

Opvallend is dat volgens dat voorstel iedereen wordt getest, dus ook kinderen en jongeren met Nederlands als moedertaal. Dat is een grote uitbreiding van het huidige systeem.

De komende maanden overlegt de minister met de sociale partners over de concrete invulling van het voorstel. Daarna wil Smet in het voorjaar het parlement betrekken, om tegen september alles in een wet te gieten. De maatregel wordt ten vroegste in september 2014 van kracht.

De dubbele taaltest maakt onderdeel uit van een groter pakket aan maatregelen. Als minister Smet zijn zin krijgt en iedereen meewerkt, wil hij lagere scholen ook de mogelijkheid laten taalbaden te organiseren. Afhankelijk van de taalachterstand bij het kind kunnen die vier tot acht weken duren. Extra taallessen Nederlands vormen een andere ondersteunende maatregel.

Source : DE MORGEN / BELGA 17 Janvier 2013 http://www.demorgen.be

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article