Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Waarom leer ik Nederlands ? Trois témoignages d'étudiants en filière LEA à l'Université Lille 3

Waarom leer ik Nederlands ? Trois témoignages d'étudiants en filière LEA à l'Université Lille 3

Voici trois témoignages d'étudiants (deux filles: Jenna et Yunhae et un garçon : David) qui se sont lancés dans l'étude du néerlandais à l'Université Lille 3 et dans une filière orientée vers le monde économique (Filière LEA) ; les motivations sont diverses : économiques et professionnelles pour David et Yunhae, apprendre la langue d'un de ses parents pour Jenna, mais ensemble ils nous livrent leur grand intérêt pour la langue et culture néerlandaise de Belgique et des Pays-Bas.

Waarom Nederlands ?

In het begin wilde ik een nieuwe vreemde taal leren. Ik had tijd en ik dacht dat een vreemde taal altijd praktisch zou kunnen zijn.
Ik wist niet welke taal ik moest kiezen en een vriend van mij raadde me het Nederlands aan. Inderdaad, waarom niet ? Ik woon vlakbij België en het Nederlands moet toch praktischer zijn dan Italiaans hè !

Ik schreef me dus in een Nederlandse cursus. En stap voor stap begon ik het leuk te vinden. Ik begon meer te studeren en naar de radio te luisteren.
Na een paar maanden was ik blij om zinnen te kunnen produceren. Het was een grote stap voor mij. Daarna ben ik begonnen boeken te lezen en naar de Vlaamse televisie te kijken.

Na de zomervakantie heb ik een cursus / diploma beginnen met Nederlandse les erin. Vandaag de dag houd ik nog steeds van Nederlands en lees ik nog steeds boeken. Als ik kan, ga ik graag naar Vlaanderen of naar Nederland om de taal te kunnen gebruiken.

Mijn niveau is vandaag niet zo goed maar ik denk altijd eraan om beter te worden daarom lees ik grammaticaboeken, romans enzovoort en ik studeer veel om op een dag, hoop ik, in Vlaanderen of in Nederland te kunnen studeren en daarna te werken en wonen.

Bovendien zijn talen niet allen een communicatiemiddel, het is ook een cultuur. Ik ben Fransman, maar ik woon toch in de buurt van Lille / Rijsel waar een Vlaamse stempel bestaat. Door Nederlands te leren en te spreken ben ik ook dichter bij mijn eigen geschiedenis.David.

Waarom leer ik Nederlands ?

Ik ben een Nederlandse die in Frankrijk geboren en opgegroeid is. Ik heb hiervoor nooit Nederlands kunnen leren schrijven. Lezen kon ik wel en de spreektaal kende ik ook al.
Ik ben dus Nederlands gaan studeren om mijn eigen cultuur en taal beter te leren kennen en ik Nederlands en andere Germaanse talen altijd mooi vond klinken.
Ook wilde ik na mijn opleiding werk vinden waar ik mijn verschillende talen zou kunnen gebruiken. Jenny.

Waarom studeer ik Nederlands voor buitenlandse handel?

Ik ben een meisje van Zuid-Koreaanse afkomst (25) en ben nu in het derde jaar bachelor (LEA)..

Ik ben in Frankrijk sinds 2009.

Ik houd ervan vreemde talen te leren. De Nederlandse taal is heel anders dan mijn moedertaal (Koreaans) en ook dan Frans. Ik was nieuwsgierig en wilde een nieuwe, onbekende taal leren.

Nederland heeft een belangrijke buitenlandse handel en het is ook een rijk land. Ik was al in Nederland en de haven van Rotterdam vond ik groots en indrukwekkend.

Verleden jaar zijn we met onze docent naar Antwerpen gegaan, het was een studiereis. Antwerpen is een interessante stad, de haven is ook groot. Voor de Koreaanse buitenlandse handel met Europa is Antwerpen een van de belangrijkste steden. Yunhae.

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article