Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les amis du néerlandais - vrienden van het Nederlands

Woordenboek van de Vlaamse Dialecten wordt digitaal afgewerkt

Brussel,

21 december 2012,

Op voorstel van Vlaams viceminister-president en minister van Innovatie Ingrid Lieten heeft de Vlaamse Regering vrijdag ingestemd met een subsidie van 600.000 euro aan de Vakgroep Taalkunde, afdeling Nederlands van de Universiteit Gent om het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD) af te werken.

Sinds het einde van de 19de eeuw wordt al onderzoek gedaan naar onze dialecten. Dialectische woordenschat heeft daarbij altijd op heel veel belangstelling kunnen rekenen. Vanwege het grensoverschrijdende karakter van het WVD komt de Nederlandse Taalunie bij monde van Vlaams minister Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet met bijkomend 200.000 euro over de brug.

De traditionele dialecten in Vlaanderen zijn in sneltempo aan het verdwijnen. Dankzij de nieuwe subsidies kan het onderzoek van de voorbije jaren worden afgerond en digitaal worden ontsloten. Het bedrag van 800.000 euro zal in de eerste plaats worden besteed aan het inzamelen, verwerken, verifiëren en bewaren van de gegevens opdat zoveel mogelijk dialectwoorden en uitdrukkingen verzameld kunnen worden voordat de dialectsprekers niet meer beschikbaar zijn. Daarnaast zal een gegevensbank worden ontwikkeld en zullen de gegevens ter beschikking worden gesteld aan een breed geïnteresseerd publiek. Dat er interesse is in het Vlaamse dialecterfgoed bewijst alvast de petitie over het WVD die door meer dan tienduizend Vlamingen werd ondertekend.

"De afwerking van het Woordenboek van de Vlaamse dialecten had dringend nood aan een substantiële en stabiele financiering op korte termijn omdat zowel dialectwoorden en uitdrukkingen als de dialectsprekers zelf aan een snel tempo verdwijnen", zegt minister Ingrid Lieten. "De traditionele Vlaamse dialectenwoordenschat wordt beschikbaar gemaakt voor de volgende generaties van zowel onderzoekers als een geïnteresseerd publiek."

“Het belang van dit naslagwerk voor taalkundig en cultuurhistorisch onderzoek in Vlaanderen mag niet worden onderschat. Het WVD borgt een uitstervend immaterieel erfgoed, de traditionele streektalen. Als gemeenschap vinden wij het waard om die door te geven en levendig te houden”, zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Dialectgegevens maken het mogelijk om theorieën te toetsen over hoe het Nederlands in de loop der tijden is geëvolueerd en om de taalgeschiedenis zelf te beschrijven. Ze laten toe om plaats- en eigennamen te verklaren. Kennis van dialecten helpt bij de studie van oudere Nederlandse teksten, ook literaire (bv. Gezelle, Boon). De woordenschat van vele, nu verdwenen industriesectoren en beroepen, bestaat grotendeels uit dialectenwoorden (bv. de vlassector). Vele uitingen van volkscultuur (overgeleverde liederen) zijn opgesteld in dialect. Eenmaal de gegevens van het WVD gekoppeld zijn aan de zusterwoordenboeken van de Brabantse en Limburgse dialecten en aan dat van de Zeeuwse Dialecten, ligt het materiaal klaar voor een woordatlas van het hele zuidelijke Nederlands en kunnen voor het hele gebied ten zuiden van de Moerdijk dialectstudies worden opgezet. Ook vergelijkende studies in Europees verband worden mogelijk. Tot slot krijgt de burger weer meer belangstelling voor dialecten, wat zich vertaalt in lokale initiatieven van heemkundige kringen.

Vlaams minister Pascal Smet, voorzitter het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie, laat weten: "Hier komen technologie en taalonderzoek samen, wat sinds jaren een speerpunt is in ons beleid. En aangezien het om onderzoek gaat dat de landsgrenzen overschrijdt, is het logisch dat ook de Taalunie financieel participeert."

Meer informatie over dialectologie en het WVD: zie http://www.variatielinguistiek.ugent.be/

Source : Taalunie

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article